031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Timing is alles.

Timing is alles. Mede daarom heb ik dit blog niet gisteren, maar vandaag gelanceerd. Ondanks dat ik bij mijn blogs voor Sponsortje en Becoming Entrepreneur bijna altijd de dag erna kies om het blog nogmaals onder de aandacht te brengen via deze website. Gisteren was het simpelweg te gezellig met het Bevrijdingsfestival.
Ik hoop dat jullie ervan genoten hebben en dit blog bijdraagt voor wat leesplezier!Hoe belangrijk is timing? Wanneer kun je net met iets aankomen bij een ander? Moet je daarvoor spionnen regelen? Naar mijn mening is een gedegen voorbereiding één van de meest effectieve wapens die je bij je kunt hebben.

Timing hoort daar zonder meer bij.


Vadertje Tijd
Nu hebben wij geen superkrachten en kunnen wij niet de tijd naar onze hand zetten. We zullen altijd moeten wachten op Klaas Vaak voordat de slaap ons bereikt en Moedertje Natuur bepaalt hoe snel die bloem groeit. Aldus deze mythen hebben wij er geen macht over.
Maar de mens gaat voorbij mythen als het de kans krijgt – ofwel door een ludieke actie van Mythbusters, ofwel door onze drang voor vooruitgang / ergernis en ongeduld. Zo hebben wij onszelf aangeleerd om bepaalde processen naar onze hand te zetten. Zo hebben we tabletten en meditaties om sneller in slaap te komen en ‘powervoer’ voor onze planten.
Time is of the essense.


Toevallig.
Er is een spreuk die iedereen wel kent: “Toeval bestaat niet”. Het zoeken naar de herkomst levert resultaten op variërend van Voltaire (rond 1700) ofwel Laplace (rond 1800). In ieder geval al eeuwenoud en dat zal uiteraard niet geheel zonder reden zijn.
Wij zijn in staat om het toeval te tarten. Door een goede voorbereiding kun je veel ‘onverwachte situaties’ ondervangen. Of het nu gaat om de Deltawerken zodat half Nederland niet verdwijnt onder de zeespiegel of het inlezen in een bedrijf waar je aast op een bepaalde opdracht of functie; wij kunnen veel. Ondernemers zullen in veel gevallen wel moeten, dus zullen we maar zeggen dat we van geluk spreken dat we enkele honderden jaren ervaring hierin hebben opgebouwd.
Maar wat hebben toeval en timing dan met elkaar te maken? Toevallig kom je op het spoor van een potentiële opdracht. Maar de juiste persoon op de juiste plek op de juiste tijd zijn, dat vraagt timing.
Timing is alles. En juist dat kun je regelen.


House of Cards

Voor wie mij niet volgt op verschillende Social Media kanalen, zou zo maar ontglipt zijn dat ik groot fan van ben House of Cards. Voor wie deze nog niet gezien heeft, is het zeker een aanrader. Het niveau van ambitie van de hoofdpersonen en wat ze daarvoor doen is simpelweg verbluffend. Al hoop ik dat sommigen niet zo ver hoeven te gaan, maar ik zal verder niets verklappen. Deze show is te vinden op Netflix en telt (op dit moment) vier spannende seizoenen en heeft zelfs een Britse voorloper uit de jaren ‘90.
Tijdens het volgen van deze serie zal het je meer dan eens opvallen dat de uitmuntende voorbereiding van de hoofdpersonages hun snel ver brengt. Deze uitmuntende voorbereiding zorgt ervoor dat de timing juist kan worden ingezet voor zover iemand daarover controle kunt hebben. Je zult immers nooit je opdrachtgever exact kunnen voorspellen – anders heb je een truc die je gerust met ons mag delen in de reacties – maar je kunt je wapenen voor kansen.


Hoe dan, voorbereiden?
In diverse workshops die ik geef met Vechel Ventures leg ik er al de nadruk op: gooi nooit plannen weg. Net zoals dat muzikanten nooit creatieve hersenspinsels of oefen opnames moeten verwijderen. Je weet maar nooit wanneer zoiets van pas komt.
Een jaar geleden liep ik op die manier nog tegen een opdracht aan. Nog voor de start van Vechel Ventures als bedrijf binnen de KvK maar toen ik wel als freelancer en vrijwilliger allerlei werkzaamheden verrichte, maakte ik al allerlei plannen. Veelal in mijn hoofd maar soms moest er plek gemaakt worden en schreef ik alles driftig op.
Bij een kans vorig jaar heb ik mijn archief erbij gepakt. Ik had een oud plan dat, weliswaar met een update, uitstekend zou passen voor de potentiële opdracht. Het moge duidelijk zijn dat je op zo’n moment veel sneller kunt reageren op een dergelijke kans.

En nu? Reflecteer eens op je vorige opdrachten. Hoe had je deze nog sneller kunnen krijgen?
Of misschien zelfs, hoe had je de opdracht wél kunnen krijgen als je sneller had gereageerd? Misschien heb je wel een kans gemist omdat je niet op de juiste plek op de juiste tijd was.
Is daar verandering in te brengen, zodat je daar de volgende keer wel op kunt inspringen?
Deel het met ons in de reacties – wie weet kunnen we er allemaal nog van leren.
Zou je bang zijn voor concurrentie; mag je natuurlijk ook delen wanneer je voor de laatste keer een uitmuntend geplande timing hebt ingezet. Of was het toch volkomen toevallig dat het zo goed uitkwam?
Ik hoor het graag in de reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: