031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: The Captain’s Cabin

Je werkplek. Je eigen domein. Where the magic happens…  
Ofwel je vaste plek aan de keukentafel en/of je eigen kantoor in de garage.
Ondernemers heb je in verschillende vormen en maten. Sommigen nemen de leus van het onderweg werken wel erg serieus en bouwen hun auto om tot werkplek. Anderzijds is flexwerken makkelijker dan ooit en maak ik mezelf ook meer dan eens schuldig aan werken in de trein. Ondanks dat de WiFi alles behalve optimaal is, kun je wat gedaan krijgen tijdens de vertraging.

Optimaliseren
Er zijn veel verschillende manieren om je werkplek te verbeteren – ofja, om je vaste plek te verbeteren. Een auto optimaliseren is nou eenmaal niet altijd mogelijk, al is frisse lucht met alle ramen die open kunnen erg mooi meegenomen.

Één van de meest voorkomende tips is de clean desk policy. Houdt je bureau netjes opgeruimd want bijna iedereen heeft de neiging om bij lastige of vervelende taken uitstel te creëren. Laten we eerlijk zijn; dan moeten we plots het bureau opruimen of blijven we spelen met die stapel papier die nooit recht ligt (en eigenlijk altijd in de weg voor je huidige taak).
Het mag duidelijk zijn dat ik nog wat werk te verzetten had alvorens ik die dag het kantoor verliet op onderstaande foto…

office2

Is een schoon bureau dan altijd de beste oplossing? Nee.
Als je een productieve mindset zoekt waarbij concentratie erg belangrijk is, helpt een leeg en netjes bureau. Is het daarentegen een mindset om de creativiteit aan te zwengelen?  Dan is een rommelig bureau helemaal niet erg – al is plek om te schrijven natuurlijk wel zo makkelijk.

Nu… De ruimte.
Daarbij zijn twee dingen van groot belang waar ik nu aandacht aan wil besteden: licht en kleur.
Zeker thuis heb je over het algemeen het geluk dat je zelf kunt inrichten. Als het kan, zet je bureau neer op een plek waar natuurlijk licht valt. Zeker natuurlijk licht (tegenwoordig zelfs te krijgen voor in jullie lampen) helpt met de concentratie maar ook nog eens het gevoel van welzijn. Dan komen we ook terug op het vorige blog, waar het gaat om het plezier vinden in je werk. Dat zorgt op zijn beurt weer voor betere werkprestaties.
Een lichte werkruimte geeft ook het gevoel dat de ruimte groter is. Dat geeft ook weer wat rust – mede waarom steeds meer de kleine werkhokjes uit de gratie vallen.

Het ruimtelijke gevoel van de lichtinbreng moet je dan weer niet tegenwerken met donkere kleuren op de muren of plafond. Houdt deze kleuren dus ook licht.
Hieronder zal ik enkele kleuren noemen met het vermeende effect (waar verschillende onderzoeken zich over hebben gebogen). Wees ook bereid om kleuren te mengen.
‘Een beetje variatie in de keuken’ geldt niet alleen voor eten.

Geel: denkvermogen, veelzijdigheid.
Groen: rust, orde. Een plant helpt ook!
Blauw: oprechtheid, zakelijkheid.
Grijs: neutraal, luxe, zelfvertrouwen.
Bruin: saai, armoede.
Turquoise: inspiratie.
Oranje: stimulerend, comfort.
Rood: actie, doorzettingsvermogen.


Voor de oplettende lezer; er zijn dus ook kleuren om niet te gebruiken.
Voordat we nu allemaal naar iemand toe rennen voor hulp over hoe te combineren van kleuren… Dat kan Adobe voor je oplossen. Zie hier een tool waarmee matchende kleuren zich aan je tonen; zoals complementaire kleuren.
Link: https://color.adobe.com/nl/create/color-wheel/

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Of wat zijn je plannen na het lezen van dit stuk?
We horen het graag via de reacties!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: