031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Hybride? Doe maar!

Populairder dan ooit: een onderneming naast je baan. Maar liefst 12% van de ondernemers hebben hun eigen zaak naast een baan in loondienst, aldus het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. Daarbij heeft zelfs twee van de drie respondenten een onderneming in een andere sector! Dat is natuurlijk ook meteen handig, want je hoeft je nooit zorgen te maken over belangenverstrengeling.
En wie dacht dat we het over een auto gingen hebben: maak je maar geen zorgen. Dat doe ik niet.

De redenen waarom je een onderneming naast je baan hebt kan variëren. Soms wil je simpelweg meer. Of je baan is een noodzaak om rond te komen. Of je wilt een stabiel inkomen terwijl jij aan je bedrijf bouwt. Het kan verschillende redenen hebben en ze zijn allemaal goed. Laten we overigens niet vergeten dat er ook voldoende parttime ondernemers zijn waaraan we deze trend te danken hebben! Mensen die genieten van een zekere vrijheid met een bijverdienste.
Zelf ben ik al jaren hybride ondernemer. Ik vind het fijn om als back-up te hebben in het geval dat. Maar dat is niet de reden waarom ik ervoor gekozen heb. Ik wilde simpelweg geen gedoe met de Belastingdienst vanwege mijn uit de hand gelopen hobby. Dat ik inmiddels de smaak goed te pakken heb en verschillende workshops geef over het ondernemerschap en projectenmanager op mijn cv kan schrijven – dat had ik nooit gedacht!

Als je nog twijfelde over het starten van een onderneming omdat je bang was dat je in het diepe zou springen… Relax. Nergens voor nodig. Jij bepaalt zelf je startpunt. Het kan zijn dat je midden in de nacht badend in het zweet wakker wordt met een enorme drive. Of het kan zijn in een vergadering om 20 voor 2.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e3/DCTC-Business-Entrepreneur.jpg

Op dit moment coach ik enkele startende ondernemers. Het merendeel heeft onnodig lang gewacht met de opstart; wie weet welke kansen ze gemist hebben! Op een enkeling na, heeft dat merendeel van de huidige cursisten nu de opstart naast hun oude bezigheden. De drive hebben ze te pakken en nu hebben ze ook (voor nu) een fijn ritme gevonden om in te werken. Als ik het onderzoek van de Kamer van Koophandel erbij mag pakken; gemiddeld besteden de hybride ondernemers 30u per week aan hun onderneming en zo’n 24u per week in loondienst. Ideaal, want dan voldoe je zelfs aan het urencriterium van de Belastingdienst.

In alle gevallen wil ik elke ondernemer maar één ding op het hart drukken; begin! Een beetje advies is nooit weg en sparren is fantastisch. Daar gaan we het volgende maand over hebben.

 

Afbeelding met dank aan: Wikimedia.org
Dit bericht verscheen eerder op Becoming Entrepreneur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: