031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Zes doe-maar-nietjes bij het starten van een onderneming

In de stijl van het Vliegende Spaghetti monster, een paar liever-nieten als jij je onderneming gaat starten. Ongeacht of het nu fulltime of parttime is!

 

 1. Er gewoon op af vliegen!
  Doe maar niet… 
  Want oorlogen zijn nooit gewonnen door een beetje te experimenteren en niemand in te lichten over je grootste plan. Je ondernemingsplan mag je net zo behandelen, want ook feedback is welkom. Maak je strijdplan, ook al is het net zo nutteloos als mijn eerste plan bij de KvK. Maar het plan bied je wel houvast. Ongeacht in welke stroomversnelling je terecht komt of hoe goed je het ook hebt voorbereid, het is gewoon enorm handig om ergens op terug te kunnen grijpen.
 2. Je administratie laten liggen tot de Belastingdienst om gegevens vraagt!
  Doe maar niet…
   Pak om de zoveel tijd een moment om je administratie bij te werken. Ik doe het elke maand, maar ik ben dan ook een hybride ondernemer. Desalniettemin ben ik heel erg blij dat ik altijd even kan kijken hoe het gaat met mijn bedrijf. Maak ik voldoende omzet om lasten op te vangen? Waar gaat mijn geld heen? Belangrijke vragen om als ondernemer altijd een antwoord op te kunnen geven.
  Kleine tip: Je moet de administratie hardcopy maar liefst zeven jaar bewaren. Die papiershredder hoef je dus niet meteen aan te schaffen.
 3. Overpromise and underdeliver!
  Doe maar niet… 
  Over het algemeen vinden wij het allemaal fijn om waar voor ons geld te krijgen. Of het nu gaat om een massage of toiletpapier. Als je het nu omdraait naar underpromise and overdeliver zul je misschien niet direct veel opdrachten hebben maar… Ze komen hoogstwaarschijnlijk wel terug. Met nieuwe klanten!
 4. “I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.” – C. Fields. Doe maar niet… Rocksterdromen zijn te gek. Het is nog altijd mijn plan B. Maar ongeacht of je nu een vrijpostige kunstenaar, acteur of gitaarheld bent, is het slim om je financiën iets anders te beheren. Zet ook wat opzij voor je oude dag, hoe jong je ook bent en hoe suf het ook klinkt. Hoe vroeger je begint, hoe minder je opzij hoeft te zetten.
 5. De was nog even doen, de hond uitlaten, die kerstkaarten alvast schrijven…
  Doe maar niet…
   Want van uitstel komt afstel. Wees doelgericht en ga aan het werk. In tegenstelling tot een baan in loondienst telt elk uur voor je inkomen mee. Een dag niets doen? Dat ga je merken. FOCUS! is het toverwoord. En doorzettingsvermogen hoort daar onder andere zeker bij.
 6. De wereld overnemen vanuit je ivoren toren
  Doe maar niet…
   Tenzij je het in Dungeons and Dragons aan het spelen bent. Daar moet dat best lukken, maar over het algemeen kun je niet alles vanuit een garage of zolderkamer. Ga samenwerken. Je hoeft je projecten niet te delen maar het is alleen al motiverend om samen met andere ondernemers samen te werken aan jouw eigen ding. Er zijn ook genoeg groepen voor waarbij jij je kunt aansluiten. Zelf vind ik de Mindshift groep bijvoorbeeld ontzettend tof (regio Limburg)! Maar ook netwerkclubs zoals BNI (Business Netwerk International, al werkt het lokaal ook erg goed) zijn mogelijk.

Veel succes met deze zes ‘doe-maar-nietjes’! Jullie tips zijn ook welkom als reactie onder dit bericht, maar ook op Facebook en Linkedin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: