031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Jack of all trades.

But a master of none? Zo gaat het Engelse gezegde wel.
Gisteren verscheen een bericht van mij hierover op Becoming Entrepreneur.

In een eerder blog op de website van Becoming Entrepreneur sprak Heidy Armory al over het ene uur dat je als Z(Z)P’er wél betaald krijgt.
Daar ging het vooral over je uurtarief en het bepalen hiervan. Ik ga het daarentegen nu hebben over iets heel anders; moet je wel alles zelf doen?

Voor jezelf aan de slag.
Afhankelijk van hoe groot jij je onderneming opzet, heb je misschien al direct te maken met personeel. In dit blog ga ik het vooral hebben over de kleine startende ondernemer – je hebt een idee en je bent net ingeschreven bij de KvK.
Maar dan komt er van alles op je af. Een paar voorbeelden:
– Administratie,
– Belastingaangiftes,
– Promotie en/of acquisitie (van netwerkborrels tot advertenties),
– Grafische werkzaamheden,
– Website en/of social media,
Dat allemaal naast je actuele werk. Daarbij zal ik geheid nog wat vergeten – laat dat gerust weten in de reacties wat jullie ‘extraatjes’ zijn.!
Daarbij wil ik wel even benadrukken; al deze werkzaamheden tellen fantastisch mee voor je urencriterium als ondernemer. In mijn onderneming Vechel Ventures doe ik veel zelf en daardoor kom ik over mijn 1225 uren per jaar.

Master of none?
Het is en blijft een gezegde. Ik zou van mezelf immers niet zeggen dat ik in alles maar middelmatig ben omdat ik veel zelf doe. Weliswaar doe ik mijn eigen boekhouding (met de bijbehorende research) en ben ik nog altijd lekker bezig met hetgeen waarvoor ik mijn onderneming gestart ben; als freelancer aan de slag met sociaal en/of culturele projecten. Sommige dingen zul je ook ontwikkelen gaandeweg. Vanuit Zuyd Hogescholen is mij bovenal het volgende bijgebleven: “Een leven lang leren”. Mijn eerste logo en grafische werken voor Vechel Ventures heb ik immers niet zelf gemaakt. Anders werd het meer een ruwe tekening, zoals deze afbeelding:

Met dank aan: https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_studio

Ik wist toen niet eens hoe Photoshop eruit zag. Gaandeweg ben ik hiermee gaan experimenteren en kan ik dat ook aan mijn vaardigheden toevoegen. Zal ik ooit zo goed worden in Photoshop – voor mij een bijzaak – dan een professioneel grafisch ontwerper? Ik hoop het niet.
Zou ik thuis horen op een congres voor belastingprofessionals? Allesbehalve.

Ondernemers.
Gelukkig zijn wij als ondernemers altijd divers en hoeven we ons niet aan gezegdes te houden.
Dat je veelzijdig bent, hoeft niet te betekenen dat je nergens in piekt. Je core business zal altijd je sterkste punt blijven en zou het door andere taken verdrongen worden, kun je misschien zelfs overstappen naar een andere core business van je onderneming. Of je breidt uit. Met beide scenario’s zou ik in mijn nopjes zijn.
Dat is ook het belangrijkste: Je moet je er vooral prettig voelen bij wat je doet. Als jij volledig geen interesse hebt in de boekhouding, besteedt dat uit. Er zijn genoeg (startende) ondernemingen die zich juist enkel hierop richten.
Daarnaast wens ik jullie allen de luxe positie dat jullie onderneming zo goed gaat lopen, dat je het met plezier zal uitbesteden. Simpelweg door ofwel tijdtekort ofwel de (financiële) vrijheid om dit te doen.  

Hoe ziet dit voor jullie onderneming eruit? Worden er diverse taken uitbesteed of kun je deze vaardigheden inmiddels toevoegen aan een steeds groter aantal vaardigheden en ervaring?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: