031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Containerbegrippen

Toen ik vorige week mijn podcast was aan het opnemen, moest ik snel denken aan containerbegrippen. Toen ook LinkedIn connectie en coach Arvid Buit een stuk schreef over zijn ervaringen met het woord ‘coach’, wist ik het zeker.
Coach is een nieuwe jeukterm aan het worden voor mij. Een containerbegrip dat zijn weerga niet lijkt te kennen.

Coach?

Juist, iets dat tegenwoordig steeds vaker voorbij zie komen – te pas en te onpas. Iets waar ik zelf overigens ook aan bijdraag. Ik ben geen geregistreerde coach. Binnen mijn opleiding heb ik weliswaar een (waardevolle!) keuzemodule gevolgd voor deze werkzaamheden, maar ik ben nog lang niet uitgeleerd. Jarenlang (en nog steeds via verschillende workshops) gaf ik bandcoaching. Ook ben ik één van de Business Coaches bij de Innovatiefabriek Zuid. Naast mij nog vele anderen, ook in andere sectoren.

Een zoektocht naar een definitie van coaching helpt ook niet. Er komen via bijvoorbeeld Wikipedia alsnog allerlei varianten aan bod – die meer dan eens flink uit elkaar kunnen lopen.

Meer dan eens komt het werk van de desbetreffende coach neer op andere vakgebieden, waaronder de werkzaamheden van een mentor, mediator, docent, trainer. Maar bandtrainer? Dat bekt toch echt een stuk minder lekker…

Beschermde titels

Eerlijk is eerlijk; het woord ‘coach’ bekt lekker. Het is goed ingeburgerd en zodoende ‘hip’ binnen ons taalgebruik. Het is ook geen beschermde titel, dus het is vrij te gebruiken. Ergens snap ik dan ook wel de frustratie van ‘officiële coaches’, die zich jarenlang via educatie en ervaring verdiept hebben in coachen. Leuk feitje: wisten jullie dat jurist ook geen beschermde titel is? Iedereen zou zich jurist mogen noemen en dit kunnen aanbieden.
Dat maakt het wel tot noodzaak dat we met zijn allen beter opletten waarvoor we iemand nodig hebben. Als je iemand nodig hebt om workshops te geven voor je personeel of samenwerkingspartners, zoek je iemand met trainersvaardigheden: een trainer. Er zullen geheid ook coaches zich melden als je deze oproep plaatst die het zeker kunnen, maar zich niet direct zo noemen. Daarnaast moeten wij als aanbieders ons ook realiseren dat we een containerbegrip bieden. Zorg dus altijd dat beide partijen heel duidelijk hebben wat er nodig is en wat er geboden wordt.

De ondernemer.

Net zoals coach, en als we pech hebben jurist, is ook de ondernemer een containerbegrip. In mijn tweede podcast zei ik al dat ik me soms kon ergeren aan de politiek die een term overal op zal plakken – toen én nu. Zeker nu in de verkiezingstijd is het lastig maar voor mij, en ongetwijfeld heel Becoming Entrepreneur, is de ene ondernemer de andere niet. Deeltijd ZZP’ers in de zakelijke dienstverlening hebben misschien veel minder te maken met een arbeidsongeschiktheidsverzekering dan een bakker die 60 uur per week maakt in zijn eigen bakkerij. We hebben een rijke taal met woorden voor alles en nog wat. Er komen jaarlijks woorden bij, met of zonder affaire. Daarnaast lenen we her en der nog een aantal woorden van andere talen. Waarom moeten we dan alsnog zoveel kijken naar containerbegrippen?
Ik pleit voor minder containerbegrippen of dat we gezamenlijk afspreken duidelijker te zijn. Minder naar marketing, meer naar uitleg. Een combinatie mag, zolang het gladde verdwijnt.  Volgens mij worden we daar allemaal beter van (al wordt het soms lastig in slechts 140 tekens op Twitter)!

 

Dit bericht verscheen op maandag 27 februari 2017 op Becoming Entrepreneur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: