031 6 33 09 60 95 rick@vechelventures.nl

Becoming Entrepreneur: Sta stil bij… Je papieren paleis

Een tijd terug heb ik verschillende tips gegeven in de vorm van doe-maar-nietjes. Tijdens het vooronderzoek om jullie een aantal punten voor te kunnen schotelen, bleef ik wat langer bij punt twee hangen; je administratie. Je papierwerk – dat zelden het leukste is, maar wel ontzettend belangrijk. Dus, in dit blog gaan we aan de slag om je papieren paleis ook te voorzien van een papieren tijger(s)! Hieronder staan dadelijk enkele tips waarmee je aan de slag kant.

 • Zorg dat je jouw administratie goed bij kan houden. De inkomsten, de uitgaven en de overzichten hiervan. Zelf maak ik elk jaar een paar diagrammen waarbij ik meteen kan zien waar grote inkomsten en uitgaven zitten. Of je hier nu Excel voor gebruikt, een boekhoudprogramma of een boekhouder hebt – zorg voor inzicht en overzicht!
  Je papieren paleis heeft wel een wachter nodig. Dat kan best een papieren tijger zijn.
Met dank aan Wikipedia
 • Contracten zijn zelden sexy, maar wel ontzettend belangrijk. Of je nu als muzikant ergens op gaat treden of een inkoopafspraak maakt met een leverancier – leg het vast. Dat hoeft lang niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Op Google staan talloze voorbeelden en basismodellen – misschien wel een van de goede dingen van de modelovereenkomst van de Belastingdienst is dat ook dit een voorbeeld is!
  Geen contracten maar de verkoop van producten of iets dergelijks? Geen nood – jullie ontkomen er ook niet aan. Wat hierboven staat is tevens voor de algemene voorwaarden van belang. Dat is gewoon ontzettend prettig om deze back-up achter de hand te hebben. Ook hier kun je voorbeelden van vinden – of een jurist inschakelen wat lang niet altijd duur hoeft te zijn!
  Zie het als de cavalerie – je hebt ze niet altijd nodig, maar als het moeilijk wordt… Is de redding nabij!

 • Verzekeren.
  Toegegeven; in ons rubberen tegel paradijs (bedankt Marianne Zwagermans) verzekeren we heel erg veel. Van mij hoef je ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Een broodfonds is vaak een prima alternatief of je loopt simpelweg het risico. De verzekering wat ik wel iedereen aan wil raden: beroepsaansprakelijkheid! Vooral als je op locatie werkt, kan een ongelukje gebeuren. Dit kan zijn dat je een veel te dure vaas omstoot, een kop koffie over de schoot van een medewerker giet maar ook soms vermogensschade van jouw keuzes. Even inlezen en vooral goed rondkijken.

Gelukkig staan de feestdagen om de hoek en moet je toch tijd maken voor de aangiftes. Combineer het – want met het overzicht weet je ook waar je de eerste contracten voor in orde moet maken. Ideaal!

P.S.: Vergeten jullie ook niet te kijken naar een jaarevaluatie zodat je weet waaruit je uitgaven bestaan en eventueel welke dienst het meest populair blijkt? Voor vragen over hoe, neem gerust contact met me op!

 

 

Afbeeldingen met dank aan: Pexels en Wikimedia.org

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: